<<   Tillbaka till bloggen          <<   Tillbaka till DN kolumner

DN Kolumner 2001-2007

Av Lars Weiss

Och solen har sin gång…över Kiruna

2001-07-11

Som vanligt i sommartid startas en del besynnerliga debatter som man aldrig riktigt förstår vad de handlar om. Det finns skäl till det. Det händer inte så mycket på sommaren – och kvällstidningarna och tv-morronsofforna behöver sitt.

En av de mer besynnerliga den här sommaren har just startats av kommunalrådet Lars Törnman i Kiruna. Han hävdar att någon eller några – oklart vem eller vilka – ligger bakom en konspiration för att utmåla Kiruna som ett trist gruvhål med molnöverhäng och med allra minst sol i Sverige. Allt enligt den s k ”solliga” som publiceras i medierna på data man köper från SMHI. Törnman menar att den ständigt skinande midnattssolen inte räknas in i denna solliga, som sammanställs på soltid mellan 06-20 varje dag under sommartid.

Törnman är nu så störtförbannad att han till och med hotar med att gå till regeringen för att få ordning på solredovisningen i landet. ”Vi förlorar miljoner på att semesterplanerande familjer följer den felaktiga solligan och hellre åker till Visby än till Kiruna”, säger Törnman.

Efter att ha lyssnat på ett ilsket kommunalråd norrifrån i tv-morronsofforna ett par dagar – men utan att fortfarande förstå hur sakläget ser ut – ringde jag myndigheterna för att om möjligt utröna den påstådda konspirationens orsaker.

Så här ligger det till(åtminstone enligt SMHI:s uppgifter – som givetvis behöver granskas extra noga eftersom just den myndigheten rimligen bör vara central i den den törnmanska konspirationsteorin):

SMHI använder två mått på soltid. Det ena fångar upp en sorts total globalstrålning, i form av energimängder över hela himlen och över hela världen enligt en modell som används av WMO, den världsmeteorologiska organisationen. För att få det andra måttet placerar SMHI ut en sorts rör – s k pyrheliometers – och mäter solens bana över hela dygnet på ett antal platser runt om i Sverige. Båda de här tabellerna publiceras av SMHI eller kan beställas därifrån.

Den s k ”solligan” är egentligen ett påfund som John Sohlman kokade ihop tillsammans med SMHI i slutet av 80-talet för att öka allmänintresset i informationen och som han publicerat i Rapport ända sedan dess. Andra medier har följt efter. Redovisningen kan variera när det gäller orter, men bygger på dygnsmätningarna från pyrheliometer-rören. Solligan tar bara upp strålningen mellan 06-20 för att få likvärdighet över landet och nu har alltså Törnman upptäckt att hans pastorat hamnar sist i ligan.

Då är givetvis den stora frågan: om man använder WMO-modellen eller dygnsmätningarna från pyrheliometer-rören – skulle då Kiruna hamna högre upp på listorna?

Icke någon nämnvärd skillnad, säger SMHI. Högt uppe i norr i inlandet blir energimängderna enligt WMO-modellen ändå lägre. Och använder man SMHI:s egna dygnsmätningar – inräknat midnattssol och allt – skulle Kiruna möjligen klättra upp till mitten av Sverige-listan men aldrig högre. Inlandet ÄR alltid molnigare än kusterna.

Dessutom säger SMHI – med viss försiktighet eftersom törnmanska korståg tenderar att få stort utrymme i medierna – att det ju också är en fråga om vad man ska ha solen till. Högt uppe i norr kommer strålningen in snett och lämpar sig sämre för solbadande. Vill man ha klart väder och hög luft på sommaren är Kiruna idealiskt. Vill man bli brun fort är Visby att föredra.

Det låter vettigt. Men varför då detta törnmanska raseri?

Jag har tillbringat femton månader av mitt liv i Kiruna, som ung beväring på den dåvarande Jägarskolan. Kiruna-borna är generellt sett kloka och vänliga, stan är angenäm, den omgivande naturen är världsunik och midnattssolen är verkligen en lampa som lyser dygnet runt – när den gör det. När jag ryckte in i början av juni snöade det lätt. Men det jag minns bäst från min Kiruna-tid är det stora mörket – om man blinkade för långsamt mitt i vintern kunde man missa dagsljuset helt – och den allestädes närvarande känslan av att som sörlänning vara en inkräktare i en isolerad stam som ser isoleringen både som en rättighet och en förödmjukelse.

Det är nog här förklaringen till det törnmanska raseriet(spelat eller äkta?) och hans besynnerliga sommardebatt står att finna. Han spelar på motsättningen mellan stammen och centralmakten, men jag misstänker att en och annan klok Kirunabo den här gången kan tycka att konspirationsteorin kan slå tillbaka. Jag har den största respekt för malmens och skogarnas män och kvinnor som år efter år uthärdar det stora mörkret, men de borde ha ledare som kan låta solen ha sin gång utan att se den som ett verktyg i Stockholms händer.

Annars kan det lätt bli så att många sörlänningar kräver att ”vi flytt int´”-knapparna byts ut mot ”vi gnäll int´”-varianter och det skulle bara leda till att stammen blir än mer isolerad. Personligen tror jag dock att sluge Törnman startat sin sommardebatt av rena PR-skäl – för att få fokus på Kiruna – och härmed har jag, inte alls ovilligt, hjälpt honom med det.

 

Lars Weiss

 

 

 

 

 

DN Kolumner Arkiv

2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007