Att SVT och SR uppmanar (enligt vissa uppgifter ”förbjuder”) sina medarbetare att använda Tiktok-appen på sina jobbtelefoner kan tyckas banalt, men är egentligen rätt anmärkningsvärt.
Varför?
Det mesta Tiktok gör, gör ju även Facebook, Instagram och andra appar!?
Så är det en politisk markering mot Kina? Eller har public service-telefonerna innehåll som är särskilt säkerhetsklassat?
Vet SR och SVT något vi andra inte vet?

Det är väl tämligen bekant att public service-organisationerna (dit även UR hör) med sin statliga finansiering har en särställning i Sverige som mediebolag.  Sändningstillstånd på viss tid, avtal som delvis reglerar verksamheten, granskningsnämnder som ska hålla koll på att politiskt oberoende och journalistisk opartiskhet upprätthålls med mera.
Men staten är ägare och regeringen utser ägarstiftelsen som i sin tur utser styrelserna i mediebolagen.
Så därför (och inte enbart för den som sitter på kinesiska ambassaden i Stockholm) finns det anledning att höja litet på ögonbrynen när SVT och SR nu svartlistar just den kinesiskägda Tiktok-appen. Anledningen beskrivs i SVT:s officiella pressmeddelande (och SR ger en liknande motivering):

”SVT:s IT-säkerhetsavdelning har funnit att Tiktok-appen lämnar mer information än vad som skall anses nödvändigt. SVT har därför beslutat att medarbetare inte får ha Tiktok-appen på deras tjänstetelefoner. Denna app skall raderas.”
På en direkt fråga från DN om skillnaden mellan Tiktok och andra appar säger Claes Bertilson, presschef på Sverige Radio:
”Det är en bedömning som vi har gjort utifrån olika fakta där vi bedömer att appen inte är tillräckligt säker för att finnas på våra arbetsverktyg. Det handlar bland annat om att man inte helt kan kontrollera sin egen information.”
Med tanke på att Google följer våra beteenden i praktiken så fort vi öppnar en dator, telefon eller padda , att Facebook dömts betala 5 miljarder dollar i böter för privacy-intrång och dessutom hackats av säkerhetstjänster vid flera tillfällen så känns motiveringen angående just Tiktok en aning vag. Men det finns en bakgrund.

Att Tiktok, ägt av kinesiska Bytesdance och världens mest nedladdade app bland barn och ungdomar, hamnat i skottgluggen på senare tid handlar förstås om att den blivit en bricka i en handels- och säkerhetspolitisk batalj med USA.
Det kan också vara så att den kinesiska regimen kan utnyttja Tiktoks data (även om Bytesdance dementerar detta) eftersom kinesiska bolag rent konstitutionellt anses representera staten och därmed kan misstänkas för data- och/eller industrispionage.
Andra kinesiska bolag, som tex världens ledande telekombolag Huawei, har också fått känna på hur vissa länder svartlistat dem från t ex 5G-upphandlingar.
Men när det gäller Tiktok – som är en sorts blandning av Idol i danstävlingstappning och världens roligaste hemmavideor – handlar det knappast om industrispionage eller datastölder av säkerhetspolitiskt värde.  Det handlar snarare om personlig information, kanske känslig sådan, som i fel händer skulle kunna utnyttjas i till exempel utpressningssyfte.

Återigen: skiljer sig då Tiktok(förutom att det är kinesiskägt) på något avgörande sätt från alla andra algoritmstyrda appar som t ex Facebok, Twitter, Linkedin – som samtliga vaskar fram all information den kan komma åt från användarna?
Washington Post gjorde nyligen ett oerhört ambitiöst försök att svara på den frågan. Man hyrde in IT-expertis med inriktning på sociala medier för att ”titta under huven” på Tiktok. I en jämförelse med Facebook lagrade Tiktok i vissa fall till och med mindre data och Facebooks system för att kunna spåra användare – även när Facebook-appen inte är påslagen – kunde inte hittas på Tiktok.
Några bevis för att data skickades vidare till Kina kunde inte hittas. Det enda frågetecknet i granskningen var att Tiktok uppenbarligen kodar vissa aktiviteteter som gör det svårt för utomstående att följa all datainsamling – något som Tiktok menar är nödvändigt för att förhindra hacker-attacker.

Av SVT:s och SR:s uttalanden är det omöjligt att förstå vari Tiktok-problemet består. Kan det vara det här frågetecknet angående kodningen? Räcker det för att ta ett så dramatiskt beslut att bannlysa appen på medarbetarnas telefoner? Eller är det så att public service-bolagen hittat något som just i deras fall kan vara besvärande med Tiktok-appen?
Jag tänker tillbaka på min tid som chef på Aktuellt på 80-talet. I den funktionen, åtminstone på den tiden, var jag en del av totalförsvaret i händelse av krig, satt att till varje pris leda en fortsatt nyhetsverksamhet från något obskyrt bergrum om radio- och tv-husen slogs ut.
Det har förändrats en del över tid, men SVT och SR har fortfarande en viss särställning i medielandskapet i det här avseendet och det skulle möjligen kunna innebära att man just med Tiktok-appen hittat något som säkerhetsfolket kan tycka är känsligt.
I så fall kommer vi aldrig att få veta vad eller varför. Och de ”god dag yxskaft”-uttalanden som hittills gjorts från företagen tyder på att man väljer att inte tala klarspråk.

Eller – så är det inte konstigare än att våra public service-bolag (som normalt är så noga med att hävda sitt oberoende och sin absoluta uppslutning bakom yttrandefrihet och mångfaldskultur) helt enkelt ställt in sig i den geopolitiska ordning som menar att en kinesiskägd underhållningsapp alltid är värre än en amerikansk.
Ungefär som med US Navy – där Tiktok-appen rakt av förbjudits.
I så fall – ytterst anmärkningsvärt.

Lars Weiss