Ett kammarspel om vår tid.
Plats: gillestugan i villan i Sölvesborg.
I rollerna: Ledaren för Sverigedemokraterna, hans fästmö kommunalrådet och två tillresta partikamrater, den ene försedd med trumpinnar.
Det är helgkväll. Mysstämning. Alla hänger avslappnade i soffor runt en brasa. Och alla dricker vitt vin utom mannen med trumpinnarna som dricker öl ur burk.

SD-ledaren: Vicken kanonvecka! Det går av sig själv nu. Alla mätningar visar att vi är störst och Löfvens förtroende rasar. Tro mig, snart börjar det mullra i sosseleden. Maktkamp! Rosornas krig igen!
SD-kamrat 1(utan trumpinnar): Jo, satan, vi har ju tagit över LO nu. 36 % av samtliga, nästan varannan karl där tror på oss. (pauserar, tittar försiktigt på SD-ledaren) Men det är skit att den populäraste partiledaren just nu är röde Jonas.
Fästmön: Man kan faktiskt säga att vi har hjälpt vänstern (småskrattar) Utan oss hade dom ju aldrig kommit ur skamvrån efter januariavtalet. Och även vi har tjänat på att bromsa arbetsförmedlingens privatisering och höja anslagen till kommunerna. Men det där går över för Sjöstedt. (kramar SD-ledarens arm) Du är snart tillbaka i popularitetstoppen, älskling.
SD-ledaren (kramar tillbaka): Och du blir bara starkare och starkare här på hemmaplan. Ibland tänker jag att vi ska göra som moderaterna gjorde med Täby på Reinfeldts tid. Göra Sölvesborg till ett modellsamhälle för Sverige. Som dom gjorde när dom sålde ut hemtjänsten och allmännyttan. Testade gränserna, såg vad som gick att tillämpa i hela landet…

SD-ledaren reser sig, något uppeldad men som vanligt kontrollerad. Börjar gå runt i rummet och trycker i sig en näve chips från en skål på ett bord. SD-kamrat 1 känner att nånting är på gång och reser sig även han. Mannen med trumpinnarna, som suttit litet förstrött och knackat med pinnarna på knäna, vaknar till och slår en virvel på armstödet till sin soffa.

 SD-ledaren (forts): …ja, det är en riktigt bra idé! Och du, min kära (till fästmön)..du har visat vägen! Helt rätt att stoppa anslagen till modern skräpkonst och att inga barn ska behöva bära slöja i skolan är självklart. Synd att du inte kunde rensa ut all smörja på biblioteken, men det kommer fler möjligheter…
SD-kamrat 1: (följer ledaren runt rummet) …men det var jyste att hala Pride-flaggan på stadshuset. Vilken löjlig idé med den flaggan. Vi är väl alla svenskar först och främst oavsett om vi är straighta eller bögar eller..

SD-ledaren stannar till. Tycker inte om tonen. Tuggar. Återtar vandringen runt rummet. SD-kamrat 2 (med pinnar) har lagt ifrån sig pinnarna och plockar med sin telefon.

SD-ledaren (forts): …men vi ska inte bara driva symbolfrågorna (till fästmön med en handpuss)..slöjorna och flaggan är nog bra, men på samma sätt som vi här kan stoppa nyanlända från att komma hit och avbryta att kommunala pengar går till invandrarutbildning  så kan vi använda de lokala erfarenheterna nationellt. Det finns sprickor i sosse-muren nu. Vårdkrisen, gängkrigen, klimatoron. Vi kan hitta lösningarna här …i det lilla formatet…
Fästmön: (avbryter) ..men gubben, det är inte samma sak. Du vet ju att vi härnere kan göra litet vad som helst. Folk köper det. Och våra vänner i M och KD lokalt vet det också. Där uppe är det nog inte lika lätt. Ebba och Uffe är med oss nu därför att dom ser sprickorna i den där sosse-muren du pratar om. Men på sikt…
SD-kamrat 1: (ropar) ..men om vi är störst! Störst anger tonen!
Fästmön: (suckar) Om det ändå vore så enkelt. Titta på sossarna! Dom var störst, men var så maktkåta att dom lät sig lockas att föra borgerlig politik. Vi måste vara smartare, ta tid på oss (viftar åt SD-ledaren för att få honom att sätta sig) Eller hur, raring?

SD-ledaren har börjat räkna på fingrarna för att argumentera, men fästmön bevekande blick får honom att sätta sig. Han knuffar vänskapligt på SD-kamrat 2 för att lätta upp stämningen.

SD-ledaren: Hörru, vakna upp! Hur som helst ska du och ditt band spela i anslutning till våra partiträffar framöver. Jag älskar Ragnarök!

SD-kamrat 2 hör inte. Han är helt försjunken i sin telefon, men far plötsligt upp.

SD-kamrat 2: Men vad i…vi har fått det första fallet av den där Kina-smittan till Sverige! I Jönköping! Vafan ska smålänningar i Kina att göra och dra med sig en massa skit hem..!

Diskussion utbryter. ”Globaliseringens baksida”, säger fästmön och hyssjar ned SD-kamrat 2 som åter tagit upp trumpinnarna och taktfast slår ödesmättade virvlar på soffbordet medan han ropar ”Stäng gränserna!”
SD-ledaren går litet åt sidan. Tänker.

 Lars Weiss