Vi blir större. Vi blir tyngre. Vi får inte plats i krematorieugnarna när vi dör.
En sån underbart bisarr – för att inte säga morbid – nyhet!
Som ändå säger så mycket om hur fel vi lever.

Jag har ofta tyckt att notiser tillhör det mest intressanta i en dagstidning. Notisens kortfattade form väcker frågor och tycks dölja spännande eller i varje fall oklara sammanhang. Ger fantasin fritt spelrum, liksom.
Jag skrev en bok på temat en gång. ”Notisen”. Om ett vanligt sketet villainbrott som visade sig dölja en storpolitisk konflikt med terrorinslag. Påhitt, förstås. Gick faktiskt som följetong i DN senare…

Men i det här fallet överträffar verkligheten dikten. Här, i en TT-notis häromdagen, rörde det sig alltså om att en del krematorier måste byggas om för att vi blir större och fetare. Kistorna sväller ut och blir tyngre, ugnsportarna är för smala och personalen orkar inte få upp lårarna på transportbanden.
Än så länge handlar det om ganska få fall där den omkomne inte får utnyttja sin medborgerliga rätt till kremering utan hänvisas till kistbegravning. Men tendensen är oomtvistlig. Vi sväller litet till mans.

Andelen vuxna i Sverige med fetma har tredubblats sedan 1960-talet. Mer än hälften av befolkningen 16-84 år är antingen överviktig (36 procent) eller direkt fet (15 procent).*
Och Folkhälsomyndigheten oroar sig för ungarna. 28 procent av flickorna och 27 procent av pojkarna i åldern 6-9 har övervikt eller fetma.
Vi rör oss för litet, sitter stilla och glor på skärmar och eftersom vi ju är så oerhört upptagna så äter vi en massa skräp som går fort att få ned.

Flickor rör sig mindre än pojkar i unga år, men eftersom pojkarna käkar mer snabbmat, godis och läsk så är dom förbi i överviktsstatistiken i 15-årsåldern och på den vägen är det. WHO har också gjort intressanta studier som visar att barn i Medelhavsområdet – Grekland, Italien, Spanien – nu toppar överviktsligan i Europa trots att den regionens diet alltid ansetts vara föredömlig för att förhindra fetma.
Nyttigt käk som nötter, grönsaker, vegetabiliska oljor och fisk. Förklaringen är att ungarna i Sydeuropa <fått smak för snabbmatsalternativen. Coolare med en burgare och en coke…
Givetvis är frågan om fetma också en klassfråga.  Våra fetaste svenskar har endast förgymnasial utbildning. Folk med universitetsutbildning är smalast.

I ett europeiskt perspektiv hamnar Sverige ändå rätt långt ned på listan över länderna med överviktsproblem i befolkningarna. I Baltikum och Storbritannien är problemen störst. Och i en amerikansk jämförelse bleknar även den europeiska statistiken.
40 procent av amerikanerna anses vara feta och 75 procent antingen feta eller överviktiga!
Det hindrar inte att ohälsa på grund av fetma (diabetes, hjärt-kärl-problem, viss cancer) beräknas kosta det svenska samhället runt 70 miljarder per år och numera dödar lika många människor per år som rökningen.
Och som sagt: de flesta krematorier byggdes i en tid när kistbyggare hade lägre midjemått att förhålla sig till.
Kanske dags att McDonalds, KMC och Pizza Hut får sina entréer behäftade med bekanta anslag som: ” Denna förtäring skadar hälsan och är i många fall beroendeframkallande”…

*Fetma och övervikt beräknas som kroppsmasseindex(BMI), dvs längd genom vikt upphöjt till två. Övervikt är 25-30, fetma över 30.

Lars Weiss